Cyclopentasiloxane (Cyklopentasiloksan)

Substancja syntetyczna, sylikon lotny, tzw. suchy emolient.

 

FUNKCJA W KOSMETYKU

Składnik ten tworzy na włosach i skórze delikatny, aksamitny film, który hamuje odparowanie wody ze skory i włosów. Jest często wykorzystywany w produkcji kosmetyków, gdyż jest lekki i nie obciąża. Jako sylikon lotny po kilku godzinach odparowuje z powierzchni włosów czy skóry, tym samym nie obciążając ich. Wpływa również na konsystencję kosmetyku i poprzez zmniejszenie lepkości ułatwia jego aplikację.

Ilość towarów:
8
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel